ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

Άρθρο του Δημότη - Συνέντευξη της Στέλλας Μιχαλοπούλου


MIXALOPOYLOY1ΣΤΕΛΛΑ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΥ Γενική Γραμματέας του Δήμου ΣΠΑΤΩΝ-ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ
Το «συμμάζεμα» των οικονομικών άμεση προτεραιότητά μου”
Συνέντευξη στον Δημήτρη Πνευματικάτο
Από τον περασμένο Νοέμβριο, ένα μη αιρετό πρόσωπο, η κα Στυλιανή (Στέλλα) Μιχαλόπουλου, με απόφαση του Δήμαρχου, κ. Χρήστου Μάρκου, έχει αναλάβει καθήκοντα του Γενικού Γραμματέα του Δήμου Σπάτων-Αρτέμιδος. Είναι μια θέση που προβλέπεται από τον «Καλλικράτη» για Δήμους με πληθυσμό άνω των είκοσι χιλιάδων κατοίκων.

Η κα Μιχαλοπούλου, είναι επιλογή Δημάρχου, αποσπάστηκε από τον Δήμο Βριλησσίων όπου υπηρετούσε επί 26 συναπτά χρόνια. Τα δέκα τελευταία χρόνια υπηρεσίας της στο Δήμο Βριλησσίων κατείχε τη θέση της διευθύντριας των Οικονομικών Υπηρεσιών. Παράλληλα με την εργασία της στο Δήμο, την τελευταία δωδεκαετία, δίδασκε στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που είναι ο κρατικός φορέας επιμόρφωσης των υπαλλήλων των ΟΤΑ. Στο βιογραφικό της επίσης αναφέρεται και η έκδοση βιβλίου με τίτλο, «Προμήθειες, Υπηρεσίες των ΟΤΑ Α΄ Βαθμού».
Κύριος ρόλος, της κας Μιχαλοπούλου, είναι το «συμμάζεμα» των οικονομικών και παράλληλα ο συντονισμός και η οργάνωση των υπηρεσιών από τη συνένωση των δύο πρώην Δήμων σε ένα.
Η συνομιλία μας, όπως ήταν φυσικό, περιστράφηκε κυρίως στα οικονομικά, στην ανάπτυξη και στη βελτίωση συνθηκών διαβίωσης των δημοτών του νέου Δήμου.
Όμως, από τη συζήτηση προέκυψε, ότι οι προοπτικές είναι γκρίζες. Η οργάνωση, η νοοτροπία και η παλαιομοδίτικη μικροπολιτική που ασκούσαν οι διοικήσεις τα τελευταία χρόνια στους δύο πρώην Δήμους και ειδικά των Σπάτων, συσσώρευσαν μεγάλα και δυσεπίλυτα προβλήματα στον ενιαίο.
Είναι δύσκολο, αν όχι ακατόρθωτο, σε σύντομο διάστημα να αντιστραφούν νοοτροπίες ετών και να προσαρμοστούν πρόσωπα στις νέες εργασιακές απαιτήσεις. Ωστόσο, αυτή η αλλαγή πρέπει να γίνει «εδώ και τώρα», ειδικά σήμερα, που η χώρα και οι πολίτες βιώνουν μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία. Οι κύριες προσπάθειες της σημερινής διοίκησης του Δήμου Σπάτων-Αρτέμιδος επικεντρώνονται στην αποπληρωμή παλαιών οφειλών. Είναι μεν ηθικό και συνάμα αναγκαίο να πληρωθούν κάποιο άνθρωποι για τις υπηρεσίες που προσέφεραν στο Δήμο. Όμως, αυτές οι προσπάθειες, είναι πολύ μακριά από τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη.
Η Γ.Γ. του Δήμου λαμβάνει ως αποζημίωση το 65% του μισθού του Δημάρχου, ο οποίος έχει δικαίωμα ανά πάσα στιγμή να την απολύσει. Παραμένει δε στην υπηρεσία όσο διάστημα παραμένει στην θέση του ο Δήμαρχος.
Οι αρμοδιότητες που έχει παραχωρήσει ο Δήμαρχος στην κα Μιχαλοπούλου, ουσιαστικά είναι αντ΄ αυτού, εκτός της υπογραφής χρηματικών ενταλμάτων, καλύπτουν όλες τις υπηρεσίες του Δήμου.

Η συνέντευξη

Το κύριο πρόβλημα του Δήμου είναι το οικονομικό;

Δυστυχώς ο Δήμος έχει πολλά οικονομικά προβλήματα, όπως άλλωστε και η χώρα. Αυτό σημαίνει πως υπάρχει αδυναμία στους δημότες να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις και ο Δήμος στις δικές του. Οι κατευθύνσεις που έχω δώσει στις υπηρεσίες είναι αυστηρές, φυσικά βρίσκονται σε άμεση εξάρτηση με τη βούλησης της διοίκησης και του δήμαρχου. Η διεκδίκηση και η είσπραξη των εσόδων, όπως ο νόμος απαιτεί και με ότι διευκολύνσεις προϋποθέτει η νομοθεσία, δηλαδή ρυθμίσεις οφειλών εντός του πλαισίου του νόμου, είναι σε άμεση προτεραιότητα.

Χρέη και από τις δύο μεριές;

Δυστυχώς τα χρέη του Δήμου προς τρίτους και προμηθευτές, όπως επίσης των δημοτών προς τον Δήμο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Υπάρχει φως στο τούνελ;

Στο νέο προϋπολογισμό, που ήδη εγκρίθηκε από το υπουργείο, αναγράφεται δάνειο ύψους 5 εκατομμυρίων Ευρώ, προκειμένου να αποπληρωθούν όλες οι ληξιπρόθεσμες παλαιές οφειλές. Να σημειωθεί ότι ο σημερινός Δήμος παρέλαβε χρέη της τάξης των εννέα και πλέον εκατομμυρίων Ευρώ και στον ενάμισι χρόνο έχουν μειωθεί σχεδόν κατά τέσσερα εκατομμύρια Ευρώ. Ταυτόχρονα υπάρχει περιορισμός των δαπανών στο μέτρο που δεν επηρεάζεται η εύρυθμος λειτουργία του Δήμου. Όμως, υπάρχουν κι οφειλές από απαλλοτριώσεις. Γι αυτές καταβάλλεται προσπάθεια να ρυθμιστούν, για να πάψει ο δήμος να καταλαμβάνεται εξ απήνης από διαταγές πληρωμής.
Ισχύει ακόμα αυτό που προ καιρού ακούστηκε σε συνεδρίαση του Δ.Σ., ότι «ο Δήμος δεν γνωρίζει πού και πόσα χρωστάει».
Αυτό το κατέγραψε η έκθεση ορκωτών λογιστών. Και πραγματικά έτσι ήταν. Το νομικό αρχείο του Δήμου όπως λειτουργούσε δεν διασφάλιζε την πληροφόρηση. Μετά από πολύ κόπο καταφέραμε να συλλέξουμε όλα τα στοιχεία των οφειλών τις οποίες αναφέραμε στον προϋπολογισμό.

Για αυτές τις αμέλειες, ουσιαστικά ατασθαλίες, θα υπάρξουν κυρώσεις;

Βεβαίως. Έχει γίνει καταγγελία στον εισαγγελέα και έχει διαταχθεί και βρίσκεται σε εξέλιξη η πρώτη έρευνα. Επίσης, έχουν κληθεί οι Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης. Δεν ξέρω πότε θα ολοκληρωθούν οι έρευνες. Θέλω να πιστεύω ότι οσονούπω θα έχουμε αποτελέσματα.

Υπήρξε καθυστέρηση στην κατάθεση του προϋπολογισμού. Τι έφταιγε;

Όπως σας προανέφερα, έγινε μεγάλη προσπάθεια να βρεθεί που και τι χρωστάει ο Δήμος Και αυτό ήταν η αιτία της καθυστέρησης. Ήδη εγκρίθηκε και προχωράει η υλοποίησή του. Προ ημερών έκανα ημερίδα για την εκτέλεση του προϋπολογισμού με όλους τους διευθυντές και προϊσταμένους των υπηρεσιών του Δήμου. Στη συνάντησή μας τους τόνισα την ανάγκη συμμετοχής και συνεργασίας τους για στην εφαρμογή του. Παράλληλα υπάρχουν διατάξεις που μας περιορίζουν. Δηλαδή, αν δεν υπάρχουν ανάλογα έσοδα, δεν μπορούν να γίνουν δαπάνες.

Ποια είναι η προοπτική του Δήμου;

Θα εξαρτηθεί από την προοπτική του ελληνικού κράτους. Συνεχώς οι κρατικοί πόροι προς του Δήμους μειώνονται, παρόλο που ο «Καλλικράτης» συνεχώς τους μεταφέρει αρμοδιότητες και αντισυνταγματικά δεν εκχωρεί πόρους. Επί πλέον μειώνει και την κρατική επιχορήγηση. Ίσως, αυτή η πολιτική να είναι μία πίεση δημιουργίας ισχυρών εισπρακτικών μηχανισμών στους Δήμους, για να εισπράττουν τα ίδια έσοδα τους.

Στο Δ.Σ. πολλές φορές έχει γίνει θέμα ο συμψηφισμός χρεών. Που «κολλάει»;

Δεν «κολλάει» πουθενά. Ίσως δεν έχει γίνει κατανοητή η διαδικασία. Υπάρχει ρύθμιση στο νόμο που λέει ότι: εφόσον η απαίτηση του Δήμου προς το Δημότη δεν είναι ληξιπρόθεσμη, δηλαδή το οφειλόμενο ποσό του δημότη δεν έχει λήξη η προθεσμία πληρωμής του, τότε με δική του πρωτοβουλία και κατόπιν αιτήσεώς του γίνεται ο συμψηφισμός. Υπάρχει σχετική οδηγία στην Ταμιακή Υπηρεσία. Δεν μπορεί, εκ του νόμου, να γίνει μαζική συμψηφιστική τακτοποίηση.

Υπάρχουν παράπονα δημοτών για τις υπηρεσίες του Δήμου. Όπως συμπεριφοράς, συνέπεια στη εξυπηρέτηση, τήρησης ωραρίου…

Υπάρχουν όντως αυτά τα προβλήματα που αναφέρεται. Η μη συστέγαση των υπηρεσιών είναι ένα πρόβλημα. Δυστυχώς δεν υπάρχουν οικονομικά περιθώρια για στέγαση όλων των υπηρεσιών σε ένα ενιαίο κτίριο. Για την τήρηση του ωραρίου, ο δήμαρχος έχει δώσει εντολή για την προμήθεια ηλεκτρονικού ρολογιού που θα καταγράφει την είσοδο και την έξοδο του υπαλλήλου με το δακτυλικό του αποτύπωμα. Με τον τρόπο αυτό θα πάψει το φαινόμενο και με την κάλυψη των προϊσταμένων του, ο ένας υπάλληλος να κτυπάει την κάρτα του άλλου. Η διοίκηση έχει παραλάβει πολλά προβλήματα και οι υπηρεσίες πάσχουν από συντονισμό. Η κυριότερη ενασχόλησή μου είναι η εξυγίανση των οικονομικών και δεν έχω την πολυτέλεια να έχω πλήρη εικόνα όλως των δραστηριοτήτων του Δήμου. Πρέπει να σας πω, ότι απαιτείται αρκετός μεταβατικός χρόνος για να αλλάξει η λειτουργία ενός Δήμου. Όπως συμβαίνει σε όλες τις υπηρεσίες κάποιοι δουλεύουν πολύ και φιλότιμα και κάποιοι άλλοι, ευτυχώς οι λίγοι, όχι.

Υπάρχει πρόβλεψη έργων στο Δήμο;

Ο Δήμαρχος έχει την αγωνία και την εκφράζει με όλους τους τρόπους να βάλει σε τάξη τα οικονομικά του Δήμου και με τα πενιχρά μέσα που διαθέτει να προσφέρει ότι μπορεί στο Δήμο του. Η μόνη δυνατότητα που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι η χρηματοδότηση προγραμμάτων και έργων από το ΕΣΠΑ. Οι υπηρεσίες προς αυτό το σημείο έχουν εστιάσει τις ενέργειές τους. Ίσως μελλοντικά προκύψει κάτι.

MOTO

«…υπάρχει περιορισμός των δαπανών στο μέτρο που δεν επηρεάζεται η εύρυθμος λειτουργία του Δήμου»
«…δάνειο ύψους 5 εκατομμυρίων Ευρώ, προκειμένου να αποπληρωθούν όλες οι ληξιπρόθεσμες παλαιές οφειλές»
«Η μεταφορά αρμοδιοτήτων χωρίς επιχορήγηση είναι αντισυνταγματική και αναστέλλουν την ανάπτυξη στους Δήμους»

2 σχόλια:

  1. Της γνωστής οικογενείας των Μιχαλοπουλέων; Με τα ταξί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα κάνω την ίδια παρέμβαση που έκανα και στο facebook όταν διάβασα για πρώτη φορά στον Δημότη την συνέντευξη!

    Η απάντηση στην συνέντευξη της κας Μιχαλοπούλου εκτιμώ ότι είναι το πρωτοσέλιδο άρθρο της ίδιας εφημερίδας την 16-03-2012 με τίτλο «Αυξήσεις Δημοτικών Τελών σε Σπάτα Αρτέμιδα χωρίς όραμα και νοικοκυριό. Αραδιασμένα νούμερα χωρίς πολιτική βούληση, πνεύμα οικονομίας, όραμα, σχεδιασμό και το σπουδαιότερο, χωρίς προσπάθεια να συμμαζευτούν τα οικονομικά συντρίμμια που παρέλαβε η νέα διοίκηση του Καλλικρατικού πλέον Δήμου……….». Επιπλέον ΟΕΥ του Δήμου προβλέπει την ενασχόληση της Γενικής Γραμματέως με το σύνολο της διοίκησης του Δήμου και όχι μόνο με τα οικονομικά! Ο Δήμος είναι ένα σύνολο λειτουργιών και όχι μόνο διαχειριστικός και εισπρακτικός μηχανισμός! Απαιτούνται μεταρρυθμίσεις και διοικητικές παρεμβάσεις που εάν εξακολουθήσουν να μην γίνονται ο Δήμος δεν θα ‘’σηκώσει ποτέ κεφάλι’’
    Το να κάνει να κλείσει μια λακκούβα δύο μήνες στην πόλη μου τα Σπάτα με την δικαιολογία ότι δεν υπάρχουν λεφτά ή πίσσα νομίζω ότι δεν συνάδει με την δήλωση της «υπάρχει περιορισμό δαπανών στο μέτρο που δεν επηρεάζεται η εύρυθμη λειτουργία του Δήμου!»
    Κατά τα άλλα της εύχομαι καλή δύναμη και επιτυχία στο δύσκολο έργο της!
    Ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες της δηλώσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο την Δευτέρα όπου παρουσιάστηκε πραγματικά για μια ακόμα φορά μια ‘’μαύρη’’ εικόνα του Δήμου το τμήμα του άρθρου που αναφέρει
    «Για αυτές τις αμέλειες, ουσιαστικά ατασθαλίες, θα υπάρξουν κυρώσεις;
    Βεβαίως. Έχει γίνει καταγγελία στον εισαγγελέα και έχει διαταχθεί και βρίσκεται σε εξέλιξη η πρώτη έρευνα. Επίσης, έχουν κληθεί οι Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης. Δεν ξέρω πότε θα ολοκληρωθούν οι έρευνες. Θέλω να πιστεύω ότι οσονούπω θα έχουμε αποτελέσματα.» αποκτά ιδιαίτερη σημασία! Αποτελεί ηθική υποχρέωση της σημερινής Δημοτικής Αρχής να καταλήξουμε σε τυχόν ονόματα και πράξεις!

    Ελένη Φράγκου
    Σύμβουλος Δημοτικής Κοινότητας Σπάτων

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θερμοκρασία και Άνεμοι στην παραλία της Αρτέμιδας