ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

Υγρότοπος Αρτέμιδας

artemidaΠολύ κοντά στην Αθήνα, σε μια από τις πιο γνωστές παραλίες της Λούτσας, υπάρχει μια όμορφη μικρή Λίμνη που είναι γνωστή ως υγρότοπος Αρτέμιδος, στην περιοχή Αλυκές. Πόσοι από εμάς άραγε γνωρίζουν την ύπαρξη της;
Αν και επισκεπτόμασταν πολύ συχνά την τελευταία δεκαετία την περιοχή, καθ όλη την διάρκεια του χρόνου, μόλις πρόσφατα μάθαμε την ύπαρξή της και τον καθοριστικό ρόλο που παίζει στην διατήρηση της άγριας πανίδας και ζωής.
Η Λίμνη αυτή βρίσκεται πολύ κοντά στο γήπεδο της Αρτέμιδας και σχεδόν απέναντι από το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Σπυρίδωνος. Ο τόσο σημαντικός αυτός χώρος είχε χρησιμοποιηθεί τα προηγούμενα χρόνια ως χώρος απόθεσης αποβλήτων, μπαζών και σκουπιδιών και δε θύμιζε σε τίποτε την τωρινή εικόνα της λίμνης που αποκαταστάθηκε σιγά σιγά.
Την επισκεφτήκαμε πρόσφατα για να τη δούμε από κοντά, μιας και μια εβδομάδα νωρίτερα είχε προηγηθεί καθαρισμός του υγρότοπου από εθελοντές της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας και άλλων περιβαλλοντικών οργανώσεων και σχολείων, κατά την οποία δε στάθηκε δυνατό να παραβρεθούμε.
artemida2Ο υγρότοπος είναι πάρα πολύ κοντά στην παραλία αφού χωρίζονται μεταξύ τους μόνο από έναν φαρδύ χωματόδρομο. Καταφέραμε να τον προσεγγίσουμε από κοντά μπαίνοντας μέσα από ένα κενό στο ψηλό συρματόπλεγμα που προφύλαγε περιμετρικά τον χώρο.
Η έκταση της λίμνης ήταν αρκετά μεγάλη και από όσο μπορέσαμε να διακρίνουμε στην απέναντι πλευρά υπήρχαν ψηλοί καλαμιώνες, ενώ διάσπαρτα υπήρχε αραιή θαμνώδης βλάστηση με αλμυρίκια. Το εσωτερικό του υδροβιότοπου έμοιαζε καθαρό, ενώ η περιοχή γύρω από αυτόν είχε λίγα πεταμένα πλαστικά σκουπίδια.
Μέσα στη γαλάζια λίμνη ξεκουράζονταν φαλαρίδες και νερόκοτες, ενώ διακρίναμε και έναν κορμοράνο. Δύο τρεις γλάροι εκτελούσαν χαμηλές πτήσεις πάνω από την λίμνη ενώ ακούγαμε σκόρπια κελαηδήματα ωδικών πουλιών. Δεν μείναμε περισσότερο για να μην ταράξουμε την ησυχία των φιλοξενούμενων ειδών και διακριτικά οπισθοχωρήσαμε.
artemida-skoypidiaΑκριβώς απέναντι στην παραλία, άνθρωποι έψηναν σε φορητά μπάρμπεκιου και απολάμβαναν την ηλιόλουστη μέρα, ενώ τα παιδάκια τους έπαιζαν μέσα σε κάτι θαμνάκια που ήταν γεμάτα με σπασμένα γυαλιά. Ο κοντινότερος κάδος απορριμμάτων ήταν ένα μικρό μεταλλικό δοχείο στη παραλία, που ξεχείλιζε από σκουπίδια. Πουθενά εκεί κοντά δεν διακρίναμε ένα μπλε κάδο ή ένα μεγάλο κοινό κάδο απορριμμάτων.
Στον μικρό αυτό αλλά τόσο σημαντικό υδροβιότοπο, έχουν παρατηρηθεί και καταγραφεί περισσότερα από 170 είδη μόνιμων και μεταναστευτικών πουλιών που βρίσκουν εκεί καταφύγιο για ανάπαυλα και αναπαραγωγή, καθώς και μικρά θηλαστικά, ερπετά και αμφίβια. Στον ίδιο χώρο οργανώσεις όπως η ΑΝΙΜΑ πραγματοποιούν απελευθερώσεις πουλιών, ενώ παράλληλα την περιοχή επισκέπτονται σχολεία και διενεργείται περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση σε μαθητές και ενδιαφερόμενους.
Το σημαντικό είναι ότι ο συγκεκριμένος υγρότοπος διατηρεί το υγρό στοιχείο και τους καλοκαιρινούς μήνες, κάτι που είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για την διατήρηση της βιοποικιλότητας.
Ο υγρότοπος της Αρτέμιδος είναι από τους λίγους εναπομείναντες στην Αττική και οφείλουμε να τον προστατέψουμε, να τον αναδείξουμε και να τον αναβαθμίσουμε με όποιον τρόπο μπορεί ο καθένας από εμάς.

Γεωργία Νικητέα,
EcoView.gr

4 σχόλια:

  1. Αγαπητό blog. Πάλι καλά που έχουμε κι εσένα και μαθαίνουμε τι μας γίνεται.
    Παρακαλώ πολύ αν μπορείς να μάθεις τι έγινε το βράδυ της παρασκευής λίγο μετά τις 11:00 στην παραλία μπροστά από τον υγροβιότοπο.
    Είδαμε αστυνομία και άτομα του δήμου. Πρέπει να έγινε κάτι πολύ σοβαρό.
    Ένας περαστικός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ...καλημέρα και καλή εβδομάδα μας...Περνώντας στην "αντίπερα" όχθη, την βρώμα της παραλίας την συμπληρώνει η "καταπάτηση" της έκτασης του υδροβιότοπου από "κατοίκους-επαγγελματίες" της περιοχής...γνωρίζει κανείς κάτι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. NAI KALEMOY FILE/H !
    GNORIZOYN OSOI HTAN DHMARXOI KAI AKOMA
    PERISOTERO "H KTIMATIKH ETERIA TOY DH-
    MOSIOY" KAI TO YPOYRGIO GEORGIAS (DEN
    XERO SHMERA POS EXEI METONOMASTH),TO
    OPIO EXEI TOYS XARTES ME TA "PARAXORITIRIA".
    KAI TA ORIA TIS LIMNIS ME AZIMOYTHAKES
    SINTETAGMENES.
    KIBERNONTES KAI MH KAI EIDIKOTERA
    MHXANIKOI , "MAS AKOYH KANIS" ?????
    EISAGELEAS IPARXI ? AN OXI GIATI NA MIN
    LADOTHI KAI TO ANTERAKI MAS. KOROIDAAAAAAAAAAA

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θερμοκρασία και Άνεμοι στην παραλία της Αρτέμιδας